Τηρώ ευλαβικά τον αυτοπεριορισμό στο σπίτι. Κατέβασα μία φορά σκουπίδια φορώντας γάντια μιας χρήσης, τα έβγαλα και τα πέταξα προσεκτικά, έπλυνα τα χέρια μου και τα κλειδιά μου. Μέχρι στιγμής, δεν έχει χρειαστεί να πάω στο super market, αλλά θα έρθει και αυτή η ώρα. Έχω κάνει βασικές προμήθειες για να μη χρειάζεται να γίνεται τακτικά και αυτό σκοπεύω να συνεχίσω, αλλά πώς μπορώ να είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα που θα βάλω στο σπίτι και τα ντουλάπια μου δεν θα έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό, ακόμα και από κάποιον που δεν γνώριζε ότι τον είχε όταν πήγε να ψωνίσει; Η σκέψη είχε περάσει από την άκρη του μυαλού μου, το είχα ψιλοσυζητήσει και μια φίλη την οποία προσπαθούσα να καθησυχάσω, αλλά ουσιαστικά απέφευγα να το ψάξω. Μέχρι σήμερα το πρωί.
Σήμερα το πρωί μίλησα τηλεφωνικά με μια φίλη, η οποία είχε πάει super market, προσεκτική και κατάλληλα εξοπλισμένη. Φρόντισε να κρατήσει τις απαραίτητες αποστάσεις και επιστρέφοντας άφησε το πράγματα στο μπαλκόνι, ώστε να τα καθαρίσει πριν τα βάλει στο σπίτι ένα προς ένα. Όποια συσκευασία μπορούσε να πετάξει, την πέταξε, ό,τι πλενόταν το έπλυνε. Και πάλι, ένιωθε μια αγωνία: Είχε προσέξει όσο έπρεπε; Μήπως κάτι της είχε διαφύγει; Μήπως κάτι δεν το είχε μεταχειριστεί σωστά;
Εκείνη την ώρα σκέφτηκα ότι μπορούμε να προσέχουμε τόσο όσο, και από εκεί και πέρα είναι θέμα τύχης – ή ατυχίας. Όμως έπεσα σε ένα άρθρο που με οδήγησε στην επίσημη ιστοσελίδα του FDA, του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. και τις συχνότερες απορίες για τον κορονοϊό. Μεταφράζω την απάντηση που δίνει στην εξής ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση να κολλήσω COVID-19 αγγίζοντας τρόφιμα, συσκευασίες τροφίμων ή επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, αν είχαν εκτεθεί στον κορονοϊό;
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα τρόφιμα ή οι συσκευασίες τροφίμων σχετίζονται με τη μετάδοση της νόσου COVID-19. Όπως συμβαίνει με όλους τους ιούς, είναι πιθανόν ότι ο ιός που προκαλεί COVID-19 μπορεί να επιβιώσει επάνω σε επιφάνειες ή αντικείμενα. Γι’ αυτό το λόγο, είναι κρίσιμο να ακολουθούμε 4 βήματα-κλειδιά όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων – πλύσιμο, διαχωρισμός, μαγείρεμα και ψύξη». Το συγκεκριμένο hyperlink οδηγεί στη σελίδα με τις οδηγίες για την αποφυγή τροφικής δηλητηρίασης, πράγματα δηλαδή που πρέπει να προσέχουμε πάντα, είτε σε κατάσταση πανδημίας είτε όχι.
Το πρώτο βήμα, το πλύσιμο, αναφέρει πρώτο και καλύτερο ότι πρέπει να πλένουμε σωστά τα χέρια μας, με τον τρόπο που έχουμε ακούσει πλέον άπειρες φορές. Και λέει ότι πρέπει να το κάνουμε συχνά, ειδικά στις εξής κρίσιμες στιγμές:
– Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού
– Αφού πιάσουμε ωμό κρέας, ψαρικά, ή σχετικά υγρά, ή ωμό αβγό
– Πριν φάμε
– Αφού χρησιμοποιήσουμε την τουαλέτα
– Αφού αλλάξουμε πάνα σε ένα μωρό ή καθαρίσουμε ένα παιδί πιυ έχει πάει τουαλέτα
– Αφού αγγίξουμε ζώο, ζωοτροφή ή ζωικές ακαθαρσίες
– Αφού πιάσουμε σκουπίδια
– Πριν και αφού φροντίσουμε κάποιον άρρωστο
– Πριν και αφού περιποιηθούμε ένα κόψιμο ή μια πληγή
– Αφού φυσήξουμε τη μύτη μας, βήξουμε ή φτερνιστούμε.
Οπότε, όταν χρειαστεί, θα πάω στο super market, θα το κάνω πολύ προσεκτικά, αλλά δεν πρόκειται να πλύνω τις κονσέρβες στο σπίτι. Και ο Θεός βοηθός.