Το φετινό Πάσχα μένουμε σπίτι. Τα χειρότερα δεν πέρασαν ακόμα

Τώρα διανύουμε την πιο επικίνδυνη φάση του κορονοϊού, τονίζει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας.

Photo Gemma Evans on Unsplash

Ας ξεκινήσουμε από τα θετικά. Είμαστε από τις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στον πλανήτη. Τα αρνητικά; Για να εξακολουθήσουμε να σημειώνουμε χαμηλά ποσοστά, η περίοδος της καραντίνας θα παραταθεί για πολύ καιρό ακόμη. Η πρώτη είδηση της ημέρας σε όλα τα Μέσα είναι οι δηλώσεις του καθηγητή λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκου Σύψα, στον ΣΚΑΪ, που δήλωσε πως τώρα μπαίνουμε στην πιο δύσκολη και επικίνδυνη φάση της επιδημίας. Με λίγα και απλά λόγια ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για εφησυχασμό και τώρα πρέπει περισσότερο από ποτέ να μείνουμε σπίτι. Ο καθηγητής τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες «θα μπούμε σε δύσκολα νερά. Ελπίζω μέσα στον Μάιο να έχουμε κάθοδο της καμπύλης και να αρχίζουμε να συζητάμε για άρση μέτρων». Όσο για το Πάσχα, είναι βέβαιος ότι θα ψήνουμε στο μπαλκόνι.

Ήδη είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος. Τι σημαίνει αυτό όμως για τις διακοπές μας και τη διασκέδασή μας; Η θερινή τουριστική σεζόν, που συνήθως έκανε έναρξη μετά το Πάσχα, ήδη μετράει τα πρώτα της πλήγματα, με τις κρατήσεις να είναι εξαφανισμένες και απαγορευμένες τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του Ιουνίου -και αυτό με πολλά ερωτηματικά για το αν ο κόσμος θα έχει τη διάθεση και κυρίως τα χρήματα να ταξιδέψει.

Όσον αφορά την ελληνική showbiz, το τοπίο γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο για το τι θα συμβεί, και μάλλον το μέλλον του καλοκαιριού προβλέπεται σκοτεινό. Όλες οι θεατρικές περιοδείες αναβλήθηκαν οριστικά, καθώς το ίδιο συνέβη και με τα σίριαλ και με τις εκπομπές. Κανένας θεατρικός επιχειρηματίας δεν ρισκάρει να κλείσει ηθοποιούς για περιοδείες σε ένα καλοκαίρι που οι περισσότεροι το παρουσιάζουν ως το χειρότερο οικονομικά της τελευταίας 10ετίας. Δηλαδή τη δεκαετία της κρίσης.

Οι κινηματογράφοι παραμένουν κλειστοί , όπως και τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ. Η επιστροφή στην κανονικότητα προβλέπεται στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με τους πιο οπτιμιστές ή στα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με τους πιο απαισιόδοξους. Και εκεί θα έρθει η ώρα του μεγάλου λογαριασμού. Ποιοι θα έχουν επιβιώσει οικονομικά, ποιοι όχι και ποιοι θα είναι έτοιμοι για τις μεγάλες αλλαγές; Το σκηνικό θα αλλάξει, οι άνθρωποι θα αλλάξουν, και το ίδιο και οι συνήθειές μας.