Η πανδημία αφορά όλο τον πλανήτη. Ωστόσο, ανάλογα με τα ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων, δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια περιοριστικά μέτρα. Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, δεν είναι καθόλου υποχρεωτικό να φοράς μάσκα και γάντια όταν πηγαίνεις για ψώνια. Στις ΗΠΑ συστήνεται να παίρνεις τις απαραίτητες προφυλάξεις όταν κυκλοφορείς σε δημόσιους χώρους. Στο Χονγκ Κονγ είναι υποχρεωτικό να φοράς μάσκα όταν μπαίνεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Όσον αφορά την Ελλάδα, οι μάσκες είναι σίγουρα υποχρεωτικές όταν χρησιμοποιείς τα ΜΜΕ και συστήνεται ισχυρά να τις φοράς και στα εμπορικά καταστήματα.
Πέρα από τα υποχρεωτικά ή μη μέτρα ασφαλείας, όμως, υπάρχει πραγματικά λόγος να φοράμε μάσκα -και ενδεχομένως γάντια; Ο κορονοϊός μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων που ελευθερώνονται από το στόμα μας όταν βήχουμε, φτερνιζόμαστε, ακόμα κι όταν μιλάμε. Αυτά τα σταγονίδια έχουν μέγεθος 0,3-10 μικρομέτρα, και είτε εισπνέονται απευθείας από τους γύρω μας είτε προσγειώνονται σε επιφάνειες, τις οποίες αγγίζουμε με τα χέρια μας, που με τη σειρά τους αγγίζουν το πρόσωπό μας. Αλλά αυτά τα γνωρίζαμε ήδη, σωστά;
Η τρέχουσα θεωρία είναι όταν κάποιος μολυσμένος φοράει μάσκα προστατεύει τους γύρω του, καθώς η μάσκα φιλτράρει ένα μεγάλο μέρος των σταγονιδίων, τουλάχιστον τα πιο μεγάλα. Αυτό το μέτρο ονομάζεται “έλεγχος πηγής” και αφορά κάθε είδος ιού και μικροβίου.
Όσον αφορά τον SARS-CoV-2, που προκαλεί τον COVID-19, έχει αποδειχθεί ότι οι μάσκες στους γιατρούς και τους νοσηλευτές μειώνουν σημαντικά τη μετάδοση του ιού, επομένως στην περίπτωσή τους είναι επιβεβλημένη.
Έχει αποδειχθεί επίσης ότι είναι επικίνδυνη η μεσοβέζικη λύση. Δηλαδή να κατεβάσεις τη μάσκα στο πιγούνι για να πάρεις λίγο αέρα, να τσιμπήσεις κάτι ή να μιλήσεις στο κινητό -ή και να αγγίξεις τη μάσκα ενώ τη φοράς. Με αυτές τις κινήσεις μπορεί να μεταφέρεις κατευθείαν τον κορονοϊό από τα χέρια σου ή την επιφάνεια του κινητού στο πρόσωπό σου, αυξάνοντας τον κίνδυνο να μολυνθείς.
Ποια είναι λοιπόν τα πρέπει και δεν πρέπει, όταν φοράς τη μάσκα σου;
1. Πλένεις τα χέρια σου με σαπούνι και νερό πριν φορέσεις τη μάσκα και αφού τη βγάλεις.
2. Αν η μάσκα σου έχει κορδόνια, δέσε καλά τα κάτω κορδόνια στον αυχένα (κάντα φιόγκο ή και κόμπο, κατά προτίμηση όχι ναυτικό). Μετά τράβα τη μάσκα από τα πάνω κορδόνια, σκεπάζοντας το στόμα και το σαγόνι και την ασφαλίζεις πίσω από το κεφάλι σου.
3. Όταν πρόκειται να την αφαιρέσεις, ξεκίνα από το πίσω μέρος της μάσκας και μην ακουμπήσεις σε καμία περίπτωση το μπροστινό της.
4. Απόφυγε να ακουμπάς τη μάσκα όσο τη φοράς, έχοντας πάντα στο μυαλό σου ότι μπορεί να υπάρχει ιός και στις δύο πλευρές της. Αν όμως την ακουμπήσεις, πλύνε αμέσως πολύ καλά τα χέρια σου.
5. Αν φοράς μάσκα πολλαπλών χρήσεων, μόλις τη βγάλεις πλύντην αμέσως στο πλυντήριο, στους 60 βαθμούς, αλλιώς κράτα την σε κάποιο απομονωμένο μέρος μέχρι να την πλύνεις.
6. Φρόντισε να φοράς πάντα καθαρή μάσκα.