Μια μητέρα από την Ιταλία συμβουλεύει: Να τι θα έκανα διαφορετικά σε αυτή την πανδημία

Η Αμερικανίδα Katherine Wilson ζει τα τελευταία 19 χρόνια στη Ρώμη και είναι μητέρα δύο παιδιών. Σε οικειοθελή απομόνωση σήμερα, δίνει πολύτιμες συμβουλές για το πώς να χειριστούμε τη ζωή μας στην εποχή του κορονοϊού. Επιμέλεια: Πάρης Κορμαρής

H Katherine Wilson με την οικογενειά της σε ανάμελες στιγμές, πριν την πανδημία του κορονοϊού, σε φωτογραφία από τη ιστοσελίδα της.

Η Katherine Wilson, συγγραφέας του βιβλίου «Only in Naples», γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ουάσινγκτον, αλλά εδώ και 19 χρόνια μένει στην Ιταλία. Σήμερα βρίσκεται στη Ρώμη, απομονωμένη όπως και όλη η υπόλοιπη χώρα στο σπίτι με την οικογένειά της. «Ο κορονοϊός έχει ρημάξει τη χώρα μας», έγραψε σε άρθρο της στο Insider. «Τα νοσοκομεία στον βορρά είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι γεμάτες με ηλικιωμένους ανθρώπους, αλλά και άτομα που είναι στα 40 ή στα 50. Οι δρόμοι είναι άδειοι και τα εστιατόρια κλειστά. Πρέπει να έχεις έγγραφη άδεια για να βγάλεις βόλτα το σκύλο σου».

Πριν επιβληθεί στη χώρα lockdown, όταν ακόμα είχαν κλείσει μόνο σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις, η ίδια παραδέχεται ότι έκανε λάθη στο πώς χειρίστηκε τα δυο παιδιά της, κάτι που συνειδητοποίησε εκ των υστέρων: «Οι έφηβοι έκαναν παρέα τα βράδια με τους φίλους τους. Τα παιδιά είχαν ελεύθερο χρόνο και ήταν υγιή και ξεκούραστα. Εμείς, ως γονείς, θέλαμε αλήθεια να μείνουν στο σπίτι μπροστά στις οθόνες όλη τη μέρα;»

H Katherine Wilson.
«Οι έφηβοί μας ήταν ανήσυχοι στο σπίτι. Οι φίλοι τους έβγαιναν και η κυβέρνηση δεν μας είχε πει να περιορίσουμε τις δραστηριότητές τους. Έτσι, θεωρώντας ότι είναι ένας ιός που δεν πλήττει τους εφήβους, τους λέγαμε να πλένουν τα χέρια τους και τα αφήναμε να βγουν σε δρόμους και πλατείες, και να μπαίνουν στα αυτοκίνητα και τα σπίτια του κόσμου».

Ανατρέχοντας πια σε όσα πιστεύει ότι έπρεπε να γίνουν διαφορετικά, η Wilson καταγράφει τις συμβουλές που δίνει σε όλους στον κόσμο, καθώς ο κορονοϊός αποδείχτηκε ότι δεν γνωρίζει σύνορα. Τουλάχιστον όχι, αν δεν προσέξουμε.

1. Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι

«Το μοναδικό πράγμα που θα μπορούσε να έχει προλάβει –ή μετριάσει – αυτή την τραγωδία στην Ιταλία είναι η κοινωνική απομόνωση. Δεν εννοώ να μην κάνουμε χειραψίες ή να μην αγκαλιάζουν τα εγγόνια τους παππούδες. Εννοώ να μην πλησιάζουμε οποιονδήποτε δεν ανήκει στον άμεση οικογένειά μας».

2. Μη δίνετε σημασία σε όσα κάνουν άλλοι γονείς

«Όταν τα έφηβα παιδιά σας παραπονιούνται ότι άλλοι γονείς αφήνουν τα δικά τους να βγαίνουν, μην τα ακούτε. Αν σε μερικές εβδομάδες η πραγματικότητα αποδείξει ότι ήσασταν υπέρ του δέοντος συντηρητικοί, αλληλούια».

3. Μη σας απασχολεί πόσο χρόνο περνάνε μπροστά σε οθόνες

«Κανείς δεν περιμένει να διασκεδάζετε, ή να παρακινείται, ή να μιλάτε με τα παιδιά σας όλη την ώρα σε μια πανδημία. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν, για την ώρα, το μάθημα της βιολογίας αντικατασταθεί από το Instagramκαι το TikTok. Αποδεχτείτε το».

4. Να ψωνίζετε υπεύθυνα

«Δεν υπάρχει λόγος να συσσωρεύετε προμήθειες στο σπίτι. Στην Ιταλία, ακόμα και σήμερα, επιτρέπεται να πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ και κάθε μέρα αν χρειαστεί, και τα ράφια είναι γεμάτα. Αντί να στοκάρετεχαρτιά υγείας, αγοράστε υλικά για να φτιάξετε το φαγητό που πάντα θέλατε αλλά δεν προλαβαίνατε».

5. Κανονίστε να μαζευτείτε όλοι στο σπίτι

Αν το έφηβο παιδί σας ταξιδεύει ή σπουδάζει αλλού, ζητήστε του να επιστρέψει όσο γίνεται πιο άμεσα. Ποτέ δεν ξέρετε αν και πότε θα επιβληθούν περιορισμοί στις μεταφορές. Αν μπορείτε, φροντίστε να γίνει με δικό σας αυτοκίνητο, αντί για τρένο ή αεροπλάνο».

6. Μην πάθετε εμμονή με τις ειδήσεις για τον κορονοϊό
«Όπως μάλλον έχετε ήδη διαπιστώσει, αυτή η επιδημία μπορεί να γίνει εμμονή και να προκαλέσει φόβο. Το να διαβάζετε γι’ αυτή μπορεί να μεγαλώσει το άγχος και την αγωνία σας και να σας ενθαρρύνει να φαντάζεστε καταστροφικά σενάρια. Αντί γι’ αυτό, εστιάστε σε ό,τι περνάει από το χέρι μας και έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα: Πλένουμε τα χέρια μας, φροντίζουμε την υγεία μας και μένουμε στο σπίτι».