Πώς λέγεται το Hollywood στα ελληνικά;

Αν αγαπάς το σινεμά, αξίζει να αποκτήσεις το βιβλίο-λεύκωμα Από τα Χανιά στη Χολλυγούνδη, με μοναδικά ντοκουμέντα από τα πρώτα χρόνια της μεγάλης οθόνης στη χώρα μας. Από τον Πάνο Ζόγκα

Blank bookcover with clipping path

Έπειτα από χρόνια έρευνας, επιμονής και αφοσίωσης, ο ηθοποιός και συλλέκτης Λευτέρης Λαμπράκης έφτιαξε ένα βιβλίο-λεύκωμα για τις αίθουσες κινηματογράφου των Χανίων. Διαβάζοντάς το θα μάθεις πολλά. Όπως ότι η πρώτη κινηματογραφική αίθουσα στην Ελλάδα, το Ιδαίον Άντρον του Χαράλαμπου Σπανδάγου, γυρίστηκε το 1900 στο Ρέθυμνο. Επίσης, ιστορίες όπως αυτή που αφηγείται ότι πάνω από μια αίθουσα των Χανίων, το Πάνθεον, ζούσε ο μηχανικός τού κινηματογράφου με την οικογένειά του και μια νύχτα γεννήθηκε εκεί η κόρη του, που ήταν η Νάνα Μούσχουρη. Πέρα από αυτές τις ενδιαφέρουσες ιστορίες που θα διαβάσει ο αναγνώστης, έχει γίνει και μια σημαντική έρευνα έτσι ώστε η έκδοση να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εγχειρίδιο για τις σχολές ιστορίας του σινεμά. «Το βιβλίο επιχειρεί να διηγηθεί την κινηματογραφική ιστορία των Χανίων, κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, την εντυπωσιακή διαδρομή που ακολούθησε ο κινηματογράφος όταν κυριαρχούσε στη ζωή των Χανιωτών», λέει ο Λευτέρης Λαμπράκης. «Επιχειρείται μια συστηματική καταγραφή των κινηματογραφικών αιθουσών της πόλης, των ταινιών που προβάλλονταν σε αυτές και το τι γινόταν στην κοινωνία. Μια καταγραφή, με άλλα λόγια, της πολιτιστικής κίνησης, της κοινωνικής ζωής, της κοινής ζωής των κατοίκων της και πολλά άλλα. Σημαντικό κομμάτι της έρευνας αποτελεί η πλήρης καταγραφή των ταινιών της εποχής του βωβού κινηματογράφου που προβλήθηκαν εκείνη την εποχή, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Πολλές φορές αναφέρεται σε έντυπα ή βιβλία ότι λειτουργούσαν κινηματογράφοι, αλλά πληροφορίες για τη λειτουργία τους, τις ταινίες που πρόβαλλαν και τις αντιδράσεις του κοινού δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες κάπου. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου, ανακάλυψα ταινίες και πρωταγωνιστές που δεν γνώριζα, ντοκιμαντέρ και φιλμ με επίκαιρα που δεν ήξερα ότι υπάρχουν, έναν ολόκληρο πλούτο πληροφοριών για τη ζωή των χρόνων εκείνων που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και είναι όμορφο να γνωρίζουμε έστω και εκ περιγραφής, αφού τα δημιουργήματα τα ίδια έχουν μάλλον χαθεί». Εκτός από την ιστορία βέβαια, σημαντικό μέρος είναι οι συνεντεύξεις των ανθρώπων που έζησαν και έδρασαν τις ηρωικές εποχές του σινεμά, και είναι η καλύτερη πηγή, ενώ υπάρχει επίσης πολύ πλούσιο φωτογραφικό υλικό το οποίο συγκεντρώθηκε με μεγάλη προσοχή και αποτελεί από μόνο του ένα ξεχωριστό αρχείο που κάθε συλλέκτης θα πρέπει να έχει στη βιβλιοθήκη του. Προγράμματα αιθουσών, φωτογραφίες από μαρκίζες, κόσμο, αφίσες και οτιδήποτε μπορεί να σε ταξιδέψει σαν καρτ ποστάλ σε έναν κόσμο που ήθελε να κατακτήσει τη νέα του ζωή και έβρισκε στο σινεμά την ιδανική δίοδο για να ονειρευτεί, να ξεχαστεί και να εμπνευστεί.

Το βιβλίο είναι παραγωγή της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, υπό τη διεύθυνση του Ματθαίου Φραντζεσκάκη.