Risky business: Ποια είναι τα τέσσερα σημεία στο μπάνιο που πάντα ξεχνάμε να καθαρίσουμε

Photo by Lisa Moyner on Unsplash

Το να καθαρίζεις το μπάνιο είναι μια βρομοδουλειά που κάποιος πρέπει να την κάνει. Με δεδομένο ότι είναι ένα από τα πιο πολυχρησιμοποιημένα δωμάτια του σπιτιού, η καθαριότητά του δεν είναι απλά θέμα μισής αρχοντιάς. Είναι και θέμα υγιεινής -κυρίως. Όσο συχνά και εντατικά και να το καθαρίζουμε όμως, πάντα υπάρχουν κάποια σημεία που μας ξεφεύγουν, γιατί πολύ απλά δεν το θεωρούμε απαραίτητο να ασχοληθούμε μαζί τους. Επειδή όμως η διαφορά είναι στη λεπτομέρεια, πιάνουμε σφουγγάρι και απολυμαντικό και κατευθυνόμαστε στα εξής τέσσερα σημεία:

1. Αποχετεύσεις

Εφόσον ποτέ δεν βλέπουμε το εσωτερικό των αποχετεύσεων, ούτε που μας περνάει από το μυαλό να τις καθαρίσουμε πριν δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. “Ακόμα κι αν δεν έχεις πρόβλημα με φραγμένες αποχετεύσεις, ο αφρός από το σαπούνι και τα βακτήρια μπορούν να συσσωρευτούν και να απελευθερώσουν μούχλα ή να προσελκύσουν ζωύφια που αναπτύσσονται στο στάσιμο νερό”, μας ανοίγουν τα μάτια οι ειδικοί. Για να μη γίνει λοιπόν το μπάνιο μας φωλιά για ανεπιθύμητα pets, θα πρέπει να καθαρίζουμε τις αποχετεύσεις μας κάθε 30, άντε 60 μέρες προληπτικά, και πολύ συχνότερα σε περίπτωση που φράξουν. Πώς καθαρίζεις όμως μια αποχέτευση; Οι ειδικοί είναι εδώ για να σου δείξουν τον τρόπο: Αφαιρούμε τη βαλβίδα και με τη βοήθεια οδοντόβουρτσας και καθαριστικού, καθαρίζουμε προσεκτικά βαλβίδα και σιφόνι. Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα στο σιφόνι κάποιο αποφρακτικό προϊόν που θα βρούμε στο εμπόριο ή κάποιο που μπορούμε να το φτιάξουμε με τα χεράκια μας (για παράδειγμα, ρίχνουμε πρώτα μισό καπάκι μαγειρικής σόδας κατευθείαν μέσα στο σιφόνι και μετά μισό καπάκι ξίδι). Μετά κλείνουμε με τη βαλβίδα και περιμένουμε να συμβεί το θαύμα. 15-20 λεπτά μετά, ρίχνουμε μέσα στο σιφόνι βραστό νερό και είμαστε έτοιμοι.

2. Πίσω από τη λεκάνη

Να ένα σημείο που επίσης συνήθως ξεχνάμε να το περάσουμε ένα χεράκι. Η σκόνη και η υγρασία όμως ποτέ δεν το ξεχνούν και πάντα το επισκέπτονται, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη βρομιάς και μικροβίων. Την επόμενη φορά που θα σφουγγαρίσεις το πάτωμά σου, κάνε κι ένα πέρασμα από εκείνο το σημείο. Αν το σημείο είναι πολύ στενό και δεν χωράει η σφουγγαρίστρα, καθάρισε το σημείο με ένα πανάκι με μικροΐνες, βουτηγμένο στο απορρυπαντικό που χρησιμοποιείς και για το πάτωμα.

3. Τοίχοι και ταβάνι

Οι τοίχοι και το ταβάνι του μπάνιου μαζεύουν υγρασία. Η υγρασία με τη σειρά της δημιουργεί μούχλα, που όμως δεν είναι πάντα ορατή. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να περιλαμβάνουμε κι αυτά τα σημεία στη ρουτίνα καθαρισμού κάθε δεύτερη εβδομάδα. Αν μάλιστα ζούμε σε περιοχές με πολύ υγρό κλίμα, θα πρέπει να τα καθαρίζουμε συχνότερα. Ό,τι χρειαζόμαστε για να κάνουμε τους τοίχους λαμπίκο είναι ένα πανάκι με μικροΐνες και ένα καθαριστικό μπάνιου. Αποστολή μας είναι να απομακρύνουμε κάθε είδους βρομιά, ορατή ή αόρατη, από τρίχες μέχρι λεκέδες υγρασίας. Αν υπάρχουν ανεμιστήρες ή αεραγωγοί μέσα στο μπάνιο, τους καθαρίζουμε επίσης σχολαστικά, γιατί συγκεντρώνουν εύκολα τη σκόνη. Καλού κακού, ας φοράμε και μια μάσκα, για να προστατεύσουμε το πρόσωπό μας και γάντια μιας χρήσης, γιατί η σκόνη μπορεί να ερεθίσει το δέρμα μας.

4. Η κουρτίνα του μπάνιου

Αν μπορούσε να μιλήσει, θα μας έλεγε: “Καθάρισέ με τώρα!”. Αν κοιτάξουμε το κάτω μέρος της, θα δούμε ότι είναι πολύ πιο σκούρο. Δεν είναι το σχέδιό της αυτό. Είναι η μούχλα που δημιουργείται από το νερό που πέφτει πάνω της κάθε φορά που κάνουμε ντους. Δύο τρόποι υπάρχουν για να καθαρίσουμε την κουρτίνα του μπάνιου. Είτε στο πλυντήριο είτε μουλιάζοντάς τη όλη τη νύχτα με ειδικό καθαριστικό. Ένα άλλο κόλπο, ιδανικό για τις πλαστικές κουρτίνες, είναι να βρέξουμε με το τηλέφωνο του ντους έναν τοίχο και μετά να πιέσουμε πάνω του την κουρτίνα. Λογικά θα κολλήσει πάνω στην επιφάνεια και θα μας είναι πιο εύκολο να την καθαρίσουμε, να την τρίψουμε και να την ξανακάνουμε σαν καινούργια – ή περίπου. Πάντως θα είναι καθαρή.