Το Grace and Frankie είναι τελικά το καλύτερο sitcom στο Netflix

Πώς και γιατί μια σειρά με τέσσερις ήρωες πάνω από τα 70 μπορεί να είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές sitcom μετά τους Friends. Από τον Πάνο Ζόγκα

Κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι η δημιουργός της σειράς, Marta Kauffman, βρίσκεται πίσω από τη σειρά Friends. Οι δύο πρωταγωνίστριες είναι stars με όλη τη σημασία της λέξης. Από τη μία η Jane Fonda,  που στα 83 της δείχνει πιο λαμπερή και ευέλικτη από κάθε άλλη φορά, και από την άλλη η Lily Tomlin, που στα 81 της είναι σχεδόν εντυπωσιακή ως παλαιoχίπισσα. Μαζί τους ο 80χρονος Martin Sheen,  που -για πολλούς-  υποδύεται τον πιο ενδιαφέροντα κόντρα ρόλο της καριέρας του, και ο 79χρονος Sam Waterston, με θητεία στο Low and Order και μια υποψηφιότητα για Oscar στο The Killing Fields, το 1984.

H υπόθεση έχει ως εξής: Η Grace  και η Frankie, παντρεμένες με δύο μεγαλοδικηγόρους συνεταίρους για πάνω από 40 χρόνια, μαθαίνουν πάνω στο δείπνο ότι οι σύζυγοί  τους είναι gay και ερωτευμένοι μεταξύ τους και ότι έχουν κρυφή σχέση για περισσότερο από 18 χρόνια. Όλα γίνονται χίλια κομμάτια. Οι δυο άντρες αποφασίζουν να συζήσουν, ενώ  η πολύ συντηρητική Νεοϋρκέζα comme il faut Grace (Jane Fonda) αναγκάζεται να συγκατοικήσει με τη χίπισσα γκουρού των εναλλακτικών θεραπειών Frankie (Lily Tomlin),  η οποία συνεχώς καπνίζει joints για να έρθει σε επαφή με την ανώτερή της δύναμη.

Παρά το μάλλον τολμηρό twist, η σειρά ακολουθεί έναν πιο mainstream δρόμο αφήγησης. Έχει τις κοφτερές ατάκες της Kauffman, τον κυνισμό και τη δυναμικότητα που γνωρίσαμε και στο Friends, αλλά σε ένα πιο ώριμο και πιο political correct περιτύλιγμα.

Όλοι οι ήρωες είναι οικονομικά ανεξάρτητοι, πλούσιοι, πετυχημένοι, αλλά εντελώς ανίκανοι να διαχειριστούν στα 70 και φύγε τους τα νέα δεδομένα της ζωής τους. Οι δεύτεροι ρόλοι, δηλαδή τα παιδιά των ζευγαριών, είναι από μια εξαιρετική δυσλειτουργική περίπτωση ο καθένας.

Είναι μια σειρά με 6 σεζόν που κυριολεκτικά αξίζει να δεις, γιατί έχει χολιγουντιανούς stars στην καλύτερη τους φόρμα, χιούμορ της νεοϋορκέζικης σχολής (κάτι ανάμεσα σε Friends και Sex and the City), υπέροχα σκηνικά και πραγματικό στυλ. Και όλα αυτά με ατάκες από αυτές που θέλεις να γράψεις για να θυμάσαι

leave a reply

Your Review