Life lessons: Πώς να αντιμετωπίσεις έναν τοξικό άνθρωπο

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας όλοι έχουμε ζήσει τη δυσάρεστη εμπειρία να έχουμε έρθει σε επαφή με το δηλητήριο ενός τοξικού ανθρώπου. Ο ειδικός σύμβουλος ψυχικής υγείας Νίκος Α. Παππάς εξηγεί τι σου συμβαίνει όταν βρεθείς σε μια τέτοια κατάσταση και πώς να το αντιμετωπίσεις.

Photo by Thao Le Hoang on Unsplash

Είτε μέσα στο επαγγελματικό σου περιβάλλον είτε στο οικογενειακό είτε στο κοινωνικό, αυτός ο άνθρωπος θα εμφανιστεί. Ακόμα και αν είναι κάποιος που διάλεξες στον ερωτικό ή στον προσωπικό τομέα της ζωής σου, χωρίς να γνωρίζεις από την αρχή το ποιον του. Απλώς σου προέκυψε. Όλοι γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά ενός τοξικού ανθρώπου, κυρίως γιατί τα έχουμε νιώσει στο πετσί μας, στην καρδιά μας και στο μυαλό μας. Ποια όμως είναι η δική σου συμπεριφορά απέναντι σε αυτό το είδος των ανθρώπων; Πώς νιώθεις, πώς αντιδράς και πώς φέρεσαι; Όταν δέχεσαι την αναίτια και ολέθρια επίθεση ενός τοξικού ανθρώπου, μπαίνεις σε μια αυτόματη λειτουργία άμυνας και επίθεσης. Ενώ αρχικά είχες την υπομονή να τον ανεχθείς, πολύ γρήγορα κουράζεσαι να δικαιολογείς την ανοχή σου, τα πιστεύω σου και τη στάση σου απέναντί του.

Αρχίζεις να νιώθεις άσχημα για αυτά που σε κατηγορούν και σε αναγκάζουν να είσαι υπόλογος.

Κλείνεσαι στον εαυτό σου, αφού δεν μπορείς να φέρεσαι φυσιολογικά, χάνεις την υπομονή σου και καταλήγεις να λες, να κάνεις ή να σκέφτεσαι πράγματα αντίθετα με τον χαρακτήρα σου.

Αντικρούεις τις κατηγορίες και του τις επιστρέφεις πίσω, κάθεσαι αμίλητος, φοβάσαι να κινηθείς, αντιδράς απότομα. Βάζεις στο μικροσκόπιο πράγματα που δεν έχουν σημασία για εσένα, ασκείς κριτική, γίνεσαι ανοριακός, χάνεσαι σε αρνητικά συναισθήματα, θυμού, μνησικακίας, απογοήτευσης και απελπισίας.

Γίνεσαι ανασφαλής και αντιδράς με φόβο. Τοποθετείς στον εαυτό σου πανοπλία και παίρνεις και ταυτόχρονα δίνεις μαχαιριές. Νιώθεις μοναξιά και αδικία με ένα ιδιαίτερο εσωτερικό βράσιμο που θέλει ανά πάσα στιγμή να ξεσπάσει, να ουρλιάξει και πολλές φορές αυτό επιτυγχάνεται.

Χάνεις την ψυχραιμία σου και την αίσθηση των αναλογιών. Ταυτόχρονα υποτιμάς τις καταστάσεις ή υπερβάλεις.

Η ζωή σου χάνει την ισορροπία της και εσύ βρίσκεσαι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Προσπαθείς να αποφύγεις αυτό τον άνθρωπο, δουλεύοντας, μαγειρεύοντας ή κάνοντας οτιδήποτε μπορεί να σε κρατήσει απασχολημένο, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν μπορείς να ξεφύγεις. Δέχεσαι τις συνέπειες της επιλογής σου. Χάνεις τον έλεγχο του εαυτού σου στα λόγια και στις πράξεις και ό,τι κι αν προσπαθείς να κάνεις για να αλλάξεις αυτό τον άνθρωπο δεν έχει επιτυχία. Όλες οι προσπάθειές σου πέφτουν στο κενό.

Κάνεις και λες πράγματα για τα οποία ντρέπεσαι και θέλεις να τα θάψεις κάπου που δεν θα τα βλέπει κανείς.

Τα ελαττώματά σου βρίσκονται σε έξαρση και τα περιφέρεις σε όλες σου τις υποθέσεις.

Εστιάζεις στις χειρότερες και πιο καταστροφικές μορφές της συμπεριφοράς σου, νιώθοντας όλο και πιο πολύ εγκλωβισμένος.

Δεν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου. Τον έχεις χάσει. Και μόλις έγινες ένας τοξικός άνθρωπος. Σαν αυτούς που κατηγορείς.

Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείς από έναν τοξικό άνθρωπο είναι να πάψεις εσύ ο ίδιος να είσαι τοξικός. Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείς από έναν τοξικό άνθρωπο είναι να σταματήσεις να είσαι ένας από αυτούς. Για να πετύχει αυτό, πρέπει να μπεις σε δράση. Ζήτα βοήθεια από έναν ειδικό που έχει όλη την τεχνογνωσία, τα εργαλεία και την εμπειρία να σε διαβάσει και να σε καθοδηγήσει στη φωτεινή πλευρά της ζωής, του εαυτού σου και όχι στο σκοτάδι και στην παρερμηνεία. Ελκύουμε τοξικούς ανθρώπους, όταν εμείς είμαστε τοξικοί. Όταν πάει κάτι στραβά με εμάς, προσελκύουμε και τους ανάλογους ανθρώπους. Ελκύουμε ό,τι είμαστε. Λειτουργούμε σαν μαγνήτης. Υπάρχουν δυο είδη ανθρώπων. Αυτοί που έρχονται στη ζωή μας για να μας διδάξουν τι πρέπει να κάνουμε και αυτοί που έρχονται στη ζωή μας για να μας δείξουν τι δεν πρέπει να κάνουμε. Εσύ αποφασίζεις ποιους θα επιλέξεις.

Ο ειδικός σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Νίκος Α. Παππάς